21 februari 2020

Vilken kulör ska jag välja?

Blått bord mot blå vägg

Vilken kulör du ska välja har  mycket att göra med vilken känsla vill du ha i ditt hem. Blått och grönt är lugnande och kan passa i sovrummet medan lila ska vara kreativt och kan passa bra i klassrummet eller på arbetsplatsen.

Olika färger ger olika känsla

En studie gjord av textildesignern Vanessa Arnbuthnott kartlägger hon hur olika färger kan påverka oss.

Här är länken till Vanessa Arnbuthnotts studie.

Sovrum

Färger påverkar din sinnesstämning

Så kan olika färger påverka din sinnesstämning och ditt humör:

  • Blått är lugnande och representerar även intelligens och skydd kan därför vara en bra färg bra i sovrummet eller arbetsplatsen.
  • Grönt representerar naturen, balans och framgång. Grönt sägs också vara lugnande och att grönt förebygger mardrömmar vilken gör det till en perfekt färg för sovrummet eller kontoret.
  • Gult gör dig entusiastisk och representerar glädje och energi men även varning. Det sägs att barn gråter mer i gula rum så det kanske kan tålas att tänka på när en ska inreda barnrummet. Passar bra i kök och badrum.
  • Rött är kärleken och passionens färg. Rött representerar även optimism, äventyr men även fara. Den passionerade väljer självklart rött i sovrummet.
  • Lila representerar kreativitet, mystik och spiritualitet men kan även stå för depression. Lila passar bra i sovrum, på arbetsplatsen och badrum.

Några tips på hur du väljer rätt färg

Köp ett par provburkar i olika kulörer och testmåla för att se hur färgen ser ut ”på riktigt”. Då får du en bättre bild av hur det lilla färgprovet faktiskt ser ut på en större yta.

Andra saker att tänka på är att:

  • litet färgprov ofta blir mer kulört på väggen
  • och att en matt färg i regel upplevs lugnare än en färg med mycket glans
  • en matt färg kan vara känsligare att torka av

Färg i taket

Det är vanligast att måla taket vitt i en helmatt färg. Vitt reflekterar ljuset och ger rymd åt rummet, men det kan också vara fint att måla taket i en kulör som går ihop med väggen. Har du till exempel ett rum med mycket takhöjd och vill skapa en mer ombonad känsla väljer du en mörkare kulör.