3 årsGaranti på arbetet
Window

Dörrar & Fönster

Ska du byta ytterdörr, altandörr eller kanske en innerdörr i gammal standard? Struktina Entreprenad hjälper dig att välja rätt och monterar enligt konstens alla regler. 

Dags att byta dörr eller fönster

Glipor i foder och slitna, gistna dörrar och fönster är vare sig kul för plånboken, säkerheten eller ögat. Drag från dörrar och fönster är ofta en stor energitjuv och det kan bli väldigt kostsamt över tid. Om draget beror på glipor i foder eller på grund av slitna, gistna dörrar och gamla otätade fönster så kan det vara hög tid att göra något åt det.

Dörrar och fönster av äldre modell är inte heller sällan mindre inbrottssäkra och håller inte ovälkomna gäster borta lika bra som nya. Nyare modeller har som regel en bättre säkerhet och finns också i olika säkerhetsklasser. 

Det brukar vara bra att göra en inventering av sina fönster och dörrar på hösten, innan vintern och den riktiga kylan kommer. Då hinner du prioritera och planera in om något behöver göras nu eller om det kan vänta en säsong eller två.  

Att välja rätt dörr eller fönster

Några viktiga saker att tänka på när man ska byta dörrar eller fönster är:

Funktion, säkerhet och energieffektivitet

Beroende på i vilket rum dörren eller fönstret finns i så kan de behöva olika funktion.

 • Ska fönstret gå att öppna eller inte?
 • Hur ska fönstret öppnas? ska det vara barnspärr på?
 • Ska dörren vara inbrottssäker?
 • Vad gäller för ytterdörr, altandörr och innerdörr?
 • Kan jag minska mina uppvärmningskostnader?
 • Ska jag välja ny eller gammal standard.

Utseende och design

Fönster och dörrars stil, färg och form sätter sin prägel på ditt hus. Utseendet kan alltså ha stor betydelse i valet av nya dörrar och fönster. Saker att ta ställning till är bland annat:

 • Passar fönstret huset arkitektur?
 • Spröjs eller inte spröjs på husets fönster?
 • Passar dörren huset arkitektur?
 • Dubbeldörr, enkeldörr eller kanske dörr med glaspartier?
 • Materialval, färg och design

Att välja altandörr

Treglasdörr, helglas-, halvglas, franskdörr eller kanske dubbeldörrar? Att välja altandörr är både kul och det finns otroligt många varianter och stilar att välja bland. Vi hjälper dig gärna med ditt val och montering. 

Det är även vanligt att altandörrar läcker mycket värme. Se därför till att altandörren har tätningslister och välj en dörr med lågt u-värde om du ska köpa ny. 

Montering och byte av dörrar och fönster

Att montera fönster och byta dörrar kan ibland vara lite lurigt. Det är mycket som ska stämma för att det ska bli tätt, säkert och snyggt. Om du inte vill göra arbetet själv så hjälper vi dig gärna med både designförslag, materialval och montering. 

Våra leverantörer erbjuder kvalitetsdörrar och fönster i flera olika prisklasser och standarder och vi hjälper dig att välja det som passar dig bäst.   

Var arbetar Struktina Entreprenad?

Svar: Struktina Entreprenad arbetar i Nyköping, Stockholm och Uppsala.

Bor du, eller bedriver din verksamhet, i något utav dessa områden kan vi hjälpa dig med allt från bygg- och fastighetsservice till ROT-renovering.

Några av våra tjänster är:

Se alla tjänster.

Hur vet jag om min ytterdörr är energieffektiv?

Svar: Energieffektivitet anges i U-värde. Du vet hur energieffektiv en dörr är i dess U-värde. Ju lägre U-värde desto mer skyddar dörren mot kylan. Ett bra U-värde ligger runt 1,0. U-värdet ska gälla för karmen också.

En dörr med glaspartier får ett högre U-värde, alltså mindre energieffektivt, än en dörr utan glaspartier.

Moderna, välisolerade ytterdörrar minskar dina uppvärmningskostnader.

Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om energibesparing.

Kontakta oss om du vill veta mer om byte av dörrar eller fönster.

Är mitt fönster energieffektivt?

Svar: Fönstrets U-värde anger hur väl isolerat det är. Ett lågt U-värde är mer energieffektivt än ett fönster med ett högt U-värde. Det är också viktigt att fönstren släpper igenom solljus och solvärme.

Står du för ett fönsterbyte rekommenderar vi att du väljer energimärkta och energieffektiva fönster. Den investering som ett fönsterbyte är börjar då betala sig direkt i form av lägre uppvärmningskostnad.

Vad gäller för ROT-avdrag?

Svar: ROT-avdraget innebär att den som vill genomföra reparationer, om- eller tillbyggnader och/eller underhåll av en bostadsrätt kan få en skattereduktion med 30 procent på arbetskostnaden.

Avdraget kan bara göras på arbetskostnaden, inte på materialkostnaden, och uppgå till max 50 000 kr per person som är delägare och år. Är ni två personer som äger bostadsrätten kan ni alltså göra dubbelt så stort avdrag. Till exempel kan ni köpa hantverkartimmar för 20 000 kronor och få 10 000 kronor i skattesubvention.

Om du vill göra ROT-avdrag

Tänk på det här:

 • Företaget du anlitar ska ha F-skatt
 • Arbetskostnaden ska vara specificerad på fakturan
 • Arbeten som utförs under året får dras av i maj nästa år

Du kan få ersättning upp till 50 000 kronor per person och år. För ett hushåll med två vuxna kan ni alltså få upp till 100 000 kronor ersättning.

Du kan läsa mer om ROT-avdrag på: